T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / SİLİFKE - Çilek Anaokulu

E-Güvenlik Politikamız

ÇİLEK ANAOKULU E GÜVENLİK PLANI

 

            Günümüzde internet sosyal hayatın bir parçası olarak hayatımıza birçok yenilikler ve faydalar getirmiştir. Getirdiği faydaların yanı sıra internetin bilinçsiz olarak kullanımı bireysel ve toplumsal hayata yönelik tehditler de barındırmaktadır. Eğitimciler, veliler, medya ve diğer ilgili tüm kişiler tarafından özellikle çocukların, gençlerin, vatandaşların hak ve ihtiyaçlarının korunması için ortak sorumluluk almaları gerekmektedir. Biz Çilek Anaokulu olarak çocuklarımızın daha güvenli ve bilinçli internet kullanıcısı olmalarını ve ailelerinin de bu konuda bilinçlenmelerini önemsiyoruz.

           Çocuk ve gençlerin interneti belirli bir sorumluluk dahilinde güvenle kullanmalarını desteklemek, onları internetin yasadışı ve zararlı içeriklerinden korumak amacı ile 1999 yılında Avrupa Birliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan Güvenli İnternet Programı kapsamında 2004 yılında INSAFE ağı kurulmuştur. Ayrıca INSAFE tarafından her yılın Şubat ayında Güvenli İnternet Günü organize edilmektedir. Çilek Anaokulu olarak eTwinning okulu etkinliklerimiz kapsamında Güvenli İnternet Günü ile ilgili çeşitli etkinlikler yaptık. Okul panosu, afişler, veli bilgilendirme broşürleri ile farkındalık çalışmaları yaptık. Siber zorbalık konusunda öğrencilerimizi ve velilerimizi bilinçlendirmek için eğitimler verdik. Öğrencilerimize eğitici videolar izlettik.

          Siber zorbalık, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba yapılan teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışlarıdır. Bir bireyin bir başkasını kasıtlı olarak rahatsız etmesi, kötü davranmak ya da dalga geçmek için dijital iletişim araçlarını, akıllı telefonları ya da diğer elektronik aygıtları kullanması ve bunu tekrar etmesidir. İki çeşit siber zorbalık bulunmaktadır: Birincisi daha çok teknik yönünü içeren elektronik zorbalık (electronic bullying), diğeri ise psikolojik yönünü içeren elektronik iletişim (e-iletişim) zorbalığıdır (e-communication bullying). Elektronik zorbalık kişilerin şifrelerini ele geçirmek, web sitelerini hacklemek, spam içeren mailler göndermek ya da bulaşıcı e-postalar göndermek gibi teknik olayları içerir. Elektronik zorbalık, bireysel yapılabileceği gibi birçok kişi tarafından organize bir şekilde aynı anda da yapılabilir. DDoS denilen bu tür saldırıların hedefi sistemi kullanılamaz hale getirmektir. Bu tür saldırılar kişilerin sahip olduğu web sitelerine yapılabildiği gibi büyük kurum ya da devletlere ait yazılım ya da sitelere de yapılmaktadır. Bu saldırılar donanım ve yazılımlara direkt olarak etkide bulunurken, dolaylı olarak kişilerin duygularına da etki etmektedir. Bir kişinin, bir başka kişiyi kasıtlı ve düzenli olarak rahatsız etmesi, zarar verme amacını taşıyan eylemlerde bulunması, incitmesi ya da korkutması olarak tanımlanabilecek zorbalık, bugün özellikle sosyal medya mecralarında yoğun bir biçimde yaşanmaktadır. Dijital platformlar, dijital ortamlar ve sosyal medya mecraları aracılığıyla rahatsızlık verme eylemi olarak tanımlanabilecek olan siber zorbalık, özellikle gençler arasında daha sık gözlemlenmektedir.

Siber zorbalık örnekleri:

  • Sosyal medyada bir başkasının rahatsızlık verici görüntülerini yayınlamak
  • Bir başkası hakkında yalan ya da uydurma haberler yaratmak ve bunları yaymak
  • Bir başkasının özel ya da mahrem bilgilerini sızdırmak
  • Tehdit mesajları yollamak, hakarete varan ifadeler kullanmak
  • Anonim hesaplardan taciz etmek, rahatsızlık vermek
  • Bir başkasının hesaplarını ele geçirmek bu hesaplardan uygunsuz yayınlar yapmak
  • Bir kimseyi ısrarla takip etmek
  • Bir kimsenin paylaşımlarına kasıtlı olarak sürekli olumsuz yorumlar yapmak

        Siber zorbalık hangi yaş grubunda gözlemlenirse gözlemlensin ruhsal, psikolojik ve duygusal sorunlara neden olabilecek bir durumdur. Özellikle gençler arasında yaşanan zorbalık örnekleri, pek çok gencin hayatını karartmaktadır. Bu durumda hem ebeveynlerin hem de gençlerin dikkatli olması gerekir. Siber zorbalık göz ardı edilmeyecek kadar ciddi bir sorun ve aynı zamanda bazı durumlarda suç teşkil etmektedir.

Siber Zorbalıktan Korunmanın İpuçları Nelerdir?

  • Her şeyden önce iletişim araçları ve internet bilinçli kullanılmalıdır.
  • Ele geçirilmesi ve tahmin edilmesi zor kullanıcı şifresi belirlenmelidir.
  • Güvenlik (antivirüs vb.) yazılımları güncel olmalıdır.
  • Yüz yüze ilişkilerdeki etik kurallar sanal ortamda da aynıyla uygulanmalıdır.
  • Tanımadığınız kişilerden gelen mesajları okumamak, onaylamamak, paylaşmamak ve engellemek sizi her zaman daha güvenli kılar.
  • Kişisel bilgileriniz size özeldir, başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
  • Web sitelerini gezinirken şüpheci olun, bilginin kaynağını araştırın ve kişisel bilgilerinizi her web sitesinde paylaşmayın.
  • Size gelen kimliği bilinmeyen maillere dikkat edin. Sahte hesap olma ihtimalini göz önünde bulundurun ve bu gibi durumlarda dikkatli olun.
  • Gerçek hayattaki davranış biçimi sanal ortamda da korunmalı ve siber zorbalığın suç olduğu bilinmelidir.

Yukarıda sayılanlara ilave olarak, internet kullanıcıları "öz denetimin" kendilerinde olduğunu bilmeli ve bu bilinçle hareket etmelidirler. Böylece sanal ortamın tehdit ve saldırılarına maruz kalma ihtimali, sahip olunan bu bilinçle yok denecek kadar azalacaktır.

 

E GÜVENLİK MÜFREDATIMIZ HAKKINDA

  1. Çocuklarda bilinçli ve güvenli internet kullanımına dair bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi için seminerler düzenlenmektedir.
  2. Türkçe dil etkinlikleri, matematik etkinlikleri, fen ve doğa etkinlikleri, müzik, oyun ve diğer etkinliklerde telefon ve tabletler pedagojik eğitim aracı olarak kullanılmaktadır.
  3. Ders müfredatlarına sosyal medya başta olmak üzere internetin bilinçli kullanımı ile ilgili konuların yenilenen bilgilerle güncellenmesi tüm öğretmenlerimiz tarafından sağlanmıştır.
  4. MEB'e bağlı okullarda elektromanyetik kirliliğe ve internet güvenliğine önem verilmektedir.

 

TÜM ÇALIŞANLARIN SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR

  1. Çevrim içi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak.
  2. Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak ve onlara bağlı kalmak.
  3. Okul sistemlerinin ve verilerin güvenliğinden sorumlu olmak.
  4. Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin kullanıldığı iyi uygulamaları öğrenmek.
  5. Mümkün olduğunca müfredat ile çevrimiçi güvenlik eğitimini ilişkilendirmek.
  6. Olumlu öğrenme fırsatlarına vurgu yapmak.
  7. Bu alanda mesleki gelişim için kişisel sorumluluk almak.

 

EBEVEYNLERİN BAŞLICA SORUMLULUKLARI ŞUNLARDIR

  1. Okul Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak, çocuklarını bu politikaya bağlı kalmaya teşvik etmek ve uygun olduğunca kendilerinin de bağlı kalmasını sağlamak.
  2. Çocuklarıyla çevrimiçi güvenlik konularını tartışmak, okulun çevrimiçi güvenlik yaklaşımlarını desteklemek ve evde uygun güvenli çevrimiçi davranışları pekiştirmek.
  3. Teknoloji ve sosyal medyanın güvenli ve uygun kullanımını modellemek.
  4. Davranışlarında, çocuğun çevrimiçi olarak zarar görme tehlikesi altında olduğunu gösteren değişiklikleri belirlemek.
  5. Okul veya diğer uygun kurumlardan, kendileri veya çocukları çevrimiçi problem veya sorunlarla karşılaşırsa yardım veya destek istemek.
  6. Okulun çevrimiçi güvenlik politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak.
  7. Öğrenme platformları ve diğer ağ kaynakları gibi okul sistemlerini güvenli ve uygun bir şekilde kullanmak.
  8. Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin getirdiği fırsatlar ve risklerle ilgili olarak kendi bilinci ve öğrenimlerinden sorumlu olmak.

 

CEP TELEFONU KULLANIMI

          Öğretmenlerin cep telefonlarını pedagojik araç olarak gerektiğinde kullanmalarına, ders saatleri içinde öğretmen, personel ve stajyerlerin cep telefonlarını acil durumlar dışında kullanmamalarına oy birliği ile karar verilmiştir.

 

OKULUMUZDA FOTOĞRAF YA DA VİDEO ÇEKİMİ VE YAYINLANMASI

  1. Okul kayıt döneminde her öğrenci velisi izin belgesi imzalar. Bu izin belgesinde öğrenci fotoğraflarının okul resmi web sitesi, eTwinning portalı, gazete vb. okul tanıtımlarında çocuğun sınıf fotoğraflarının paylaşılmasına (e güvenliğin sağlanması için) M.E.B. 2017/12 nolu genelgesi çerçevesinde kullanılmasına izin verir.
  2. Okul idaresi tarafından görev verilenler haricindeki kişiler tarafından okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz.
  3. Okul idaresi tarafından çekilen fotoğraflar ancak okulun resmi web sitesinde ve sanal ortamlarda öğrenci velisinin onayı ile yayınlanabilir.
  4. Okul görevlileri tarafından yayınlanan fotoğraf ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerine kesinlikle yer verilmez.

 

GÜVENLİ İNTERNET OKUL POLİTİKAMIZ VE GÜVENLİ İNTERNET KULLANIM KURALLARIMIZ

  1. 1.  Okul personeli ve öğrencilerin resimleri internette herkese açık ortamlarda yayınlanamaz.
  2. 2.  Projelere katılacak her bir öğrencinin ailesinden veli izin formu alınır.
  3. 3.  Öğretmen ve öğrencilerin kişisel bilgileri sosyal medyada paylaşılamaz.
  4. 4.  Öğrencilerin yüzleri yayınlanacak şekilde video veya fotoğraf çekilemez.
  5. 5.  Öğretmenler youtube'a fotoğraf yüklerken liste dışı ayarını seçmelidir.

6. Öğrenciler okulda proje için sadece Milli Eğitim Bakanlığı denetimindeki internet ağını kullanabilirler.

  1. 7.  Okul içerisinde proje için bile olsa sadece öğretmenin kayıt cihazları kullanılabilir.
  2. 8.  Okulumuzda Güvenli İnternet Günü kutlanmaktadır.
  3. 9.  Güvenli İnternet Günü çerçevesinde, şubat ayının ilk haftasında velilere ve öğrencilere bilgilendirme toplantıları yapılır. Bunun için Emniyet Müdürlüğünden görevli memurlar gelir öğrencilere bilgilendirme yaparlar. Güvenli internet ile ilgili pano hazırlanır. Her sınıfta bilgilendirme yapılır.

10. Her veli toplantısında velilere e-güvenlik konusunda bilgilendirme yapılır.

11. E güvenlik politikamız Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan güvenli internet çerçevesi dahilindedir.

12. Okuldaki herkes fotoğraf ve video içeriğini sosyal medyada paylaşmanın etkilerini bildiğinden, öğrencilerin tam adı, yaşı veya diğer kişisel bilgileri web sitesinde bir fotoğraf ile birlikte yayınlanmaz.

13. Okulumuzun internet sitesi, twitter gibi sosyal ağları bulunmaktadır. Bu ağların üzerinde yayınlanan veriler kontrollü olarak paylaşılmaktadır.

  1. Okulumuzda cep telefonları ders esnasında kapalı konumda tutulmakta, eTwinning projesi yapan arkadaşlar proje çalışmaları amacıyla gerektiği takdirde kullanmaktadır.
  2. Okulumuzun internet sitesinde e-güvenlik konusunda, güvenliweb.org.tr. sitesi linki yer almaktadır. Okul paydaşlarımız istedikleri zaman konu ile ilgili bilgi alabilmekteler.
  3. Okulumuzda 21.yy iletişim becerileri önemsenmektedir. Bununla ilgili olarak öğrencilerimizin BİT kullanım becerilerini geliştirme çalışılmaları yapılmaktadır.

 

OKULUMUZDA E-GÜVENLİK POLİTİKASININ AMACI

  1. Okulumuzun tüm üyelerini çevrimiçi olarak korumak ve güvenliğini sağlamak.
  2. Teknolojinin potansiyel riskleri ve yararları konusunda Çilek Anaokulu idareci, öğretmen, öğrenci ve çalışanları için farkındalık yaratmak.
  3. Tüm personelin güvenli ve sorumlu bir şekilde çalışmasını sağlamak, olumlu davranışları online olarak modellemek ve teknolojiyi kullanırken kendi standartlarını ve uygulamalarını yönetme gereksiniminin farkında olmak.
  4. Okuldaki tüm üyeler tarafından bilinen çevrimiçi güvenlik endişelerine yanıt verirken açıkça kullanılacak prosedürleri tanımlamak.

Sonuç olarak ana hedefimiz, internet erişimi ve kişisel cihazlar da dahil olmak üzere bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için bu güvenlik politikasının geçerli olmasıdır. Çocuklar, personel ya da diğer kişilere, çalıştıkları dizüstü bilgisayarlar, tabletler veya mobil cihazlar gibi uzaktan kullanım için okul tarafından verilen cihazlar için de geçerlidir.

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.01.2023 - Güncelleme: 30.01.2023 11:56 - Görüntülenme: 119
  Beğen | 0  kişi beğendi